Podsumowanie na początek wakacji

Początek wakacji to dla nas czas podsumowań minionych miesięcy. A jest co podsumować .

31 marca zakończyliśmy realizację projektu „Akademia Umiejętności” – działania realizowanego przez nas w partnerstwie z Fundacją PRIMO DIAGNOSIS, skierowanego do kadry pracującej z osobami z ASD w różnym wieku, dofinansowanego ze środków PFRON w ramach KONKURSU nr 1/2020 pn. „Pokonamy Bariery”, kierunek pomocy 5. Poprawa jakości funkcjonowania otoczenia osób niepełnosprawnych. Łącznie w projekcie wzięło udział 96 osób z 8 województw. Od początku września 2021 roku do końca marca 2022 roku wypracowaliśmy łącznie 6229 godzin wsparcia merytorycznego, w tym 266 godzin indywidualnej superwizji psychologa/coacha i 200 godzin wolontariatu.

Uczestniczki/Uczestnicy projektu otrzymali certyfikaty poświadczające nabycie nowych kwalifikacji i umiejętności z zakresu: MAKATON® 1 stopień (22 osoby); TUS (91 osób); TZA (40 osób); Terapia Neurotaktylna 1 stopień (12 osób). 93 osoby uczestniczyły w szkoleniach z zakresu kreatywnego rozwiązywania problemów i 95 osób w szkoleniach z zakresu diagnozy klinicznej i funkcjonalnej osób z ASD oraz wykorzystania wskazań do tworzenia programów terapeutycznych.

Teraz wakacje – zbieramy siły przed następną edycją „Akademii Umiejętności” – tuż po podpisaniu z PFRON umowy o realizacji projektu zamieścimy szczegółowy opis proponowanych przez nas działań oraz dokumenty rekrutacyjne. Póki co – odpoczywamy.